Aurinkoinen kesäpäivä Haminassa

Tänä kesänä teimme pienen matkan kotimaassa, ja yksi pysähdyspaikoista oli Hamina. Merenranta, Haminan historia linnoituskaupunkina sekä erikoinen kaupunkiarkkitehtuuri kuulostivat juuri siltä, mihin yhden kesäpäivän aikana ehtisi tutustua.

Haminan vanha keskusta ja linnoitus

Haminan historiassa näkyy pienoiskoossa Suomen historia ja vallanvaihdokset. Haminan kaupunki rakennettiin 1720-luvulla ympyränmuotoiseksi. Ruotsi, joka silloin hallitsi aluetta, alkoi linnoittaa itäistä rajaansa Venäjää vastaan ja Haminasta tuli linnoituskaupunki. Vallan vaihduttua, Venäjä jatkoi linnoitustöitä 1740-luvulla. Osia linnoituksesta on edelleen nähtävissä Haminan keskustassa.

20200703_235020_resized_1

 

Haminan ympyrämuotoisen keskustan keskellä sijaitsee Raatihuone. Raatihuoneelta lähtee säteittäin kahdeksan katua, ja keskustaa kiertää Pikkuympyräkatu ja Isoympyräkatu. Katujen varrella on paljon vanhoja rakennuksia, joiden portin pieleen on kiinnitetty rakennusten historiasta kertovia kylttejä. Näitä lueskellessa kaupungin historia tulee lähemmäs lukijaa, historia alkaa elää. Erityisesti jäi mieleeni Varvara Schantin ( 1870-1941) talo. Varvara tunnetaan pullamummo-nimellä, hän myi leivonnaisia upseerioppilaille. Jotakin hänen merkityksestään omana aikanaan kertoo se, että hänen kunniakseen on  pystytetty patsas Haminan Kadettikoulun lähelle.

Juuri nyt: Jukka Rintalan näyttely

Raatihuoneen alakerrassa sijaitsee sympaattinen Raati Cafe Kaneli, joka tarjoilee 20200702_163607_resized_1suolaista ja makeaa. Poistuessamme kahvilasta meitä neuvottiin vieraanvaraisesti tutustumaan juuri samana päivänä avattuun Jukka Rintalan näyttelyyn Raatihuoneen varsinaisissa tiloissa.

Näyttely oli upea, ja kuulimme Jukka Rintalalta itseltään, että tämä näyttely toteutettiin toisen, Covid19 tilanteen vuoksi peruuntuneen tapahtuman yhteyteen aiotun näyttelyn tilalle. Jukka Rintalan näyttelyyn valitut puvut ja maalaukset ovat upeita, ja Raatihuone tilana todella erityinen tällaisille teoksille. Jos liikut Haminassa tänä kesänä, tämä näyttely on tutustumisen arvoinen.

Merenranta

Meren rannassa liehuu komeasti Suomen lippu Euroopan korkeimmassa lipputangossa. Se on kyllä sykähdyttävä näky sinistä taivasta vasten. Itsensä tuntee kovin pieneksi sen vieressä.

Toinen pysähdyspaikkamme meren äärellä oli Tervasaaren vierasvenesatama. Kaunis merimaisema,  ”jäätelönpituinen” kävelyreitti niemen kärjessä, taverna ja runsaasti penkkejä matkan varrella meren ihasteluun sai meidät viihtymään. Kerrassaan ihastuttava paikka!

 

P.S. Suomen lipun historia

20200702_170658_resized

Upseerikoulun edustalla on hieno rivi lippuja, jotka kuvastavat Suomen historiaan eri ajanjaksoina liittyviä lippuja, kuten Venäjän ja Ruotsin vallan alla, sekä itsenäisyyden alkuaikoina. Lyhyt Suomen lippujen historia löytyy puiston esittelytaulusta. Tässä kuvassa pieni osa siitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s