Amerikkalainen kahvikulttuuri – mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen?

Sain Ameriikan tuliaisina paketillisen kahvia. Joku muukin siis on huomannut, että olen kiinnostunut kahvista…  Siitä virisi keskustelu , millainen ylipäätään on amerikkalainen kahvikulttuuri. Mitä sinulle tulee siitä ensimmäisenä mieleen? Kahvi ja donitsit ?

Minä  ajattelen ensimmäisenä valtavan kokoista take-away kahvia ja sen kaverina tuorejuustolla päällystettyä bagelia. Mutta onko siinä muutakin?

Kahvikulttuurin synty Yhdysvalloissa

Alun perin kahvi tuli Amerikan mantereelle Brittien mukana 1700-luvun puolivälissä. Kahvilat olivat suosittuja, mutta suurin murros koettiin ns. ”Bostonin juhlassa ” 1773. Tuolloin kapina Kuningas George III vastaan sai aikaan uudisasukkaiden siirtymisen teestä kahviin.

Kahvin käyttö ja suosio kasvoivat USA:ssa erityisesti sisällissodan aikana. Tuolloin kekseliäät liikemiehet etsivät mahdollisuuksia rikastua kahvilla. Esimerkiksi Arbucklen veljekset rikastuivat myymällä valmiiksi paahdettua kahvia lännen cowboyille, ja James Wolger myi kahvia Kaliforniassa kullankaivajille.

Sodan jälkeen markkinoille tuotiin pikakahvi, ja se pysyi suosittuna kunnes Starbucks avasi kahvilansa 1971.

Erään artikkelin mukaan nykyisin jopa 90% amerikkalaisista juo kahvia aamulla, ja toisen mukillisen lounaalla.

Kahvikulttuuri nykyisin

Modernin kahvilan tunnistaa kutsuvasta sisustuksesta, erilaisista kahvitekniikoista ja rauhallisesta palvelukulttuurista. Yhdysvalloissa, erityisesti suurissa kaupungeissa, törmää moniin espresso-kahviloihin, joista kahvin voi hakea mukaansa.

Suurin ero eurooppalaisen ja amerikkalaisen kahvikulttuurin välillä tuntuu olevan kahvin koko. Amerikkalainen kahvi kuuluu ottaa suuressa kupissa, se on kalliimpaa ja sitä voi muokata monella tavalla omaa makua miellyttämään – jopa niin pitkälle, että kahvin ominaismaku katoaa. Euroopassa tyypillisesti rajatut vaihtoehdot ovat standardikokoinen espresso maidolla, sokerilla tai ilman näitä. Espressokupillinen on edullinen, ja se juodaan saman tien sen sijaan, että se otettaisiin mukaan kuten Yhdysvalloissa on tapana.starbucks

Yhdysvalloissa törmää myös suurten, kansainvälisten ketjujen kahviloihin. Tunnet varmaan nimet Starbucks ja Dunkin Donuts?  Starbucks löytyy Suomestakin, ja onhan sinne ihan kiva mennä käymään. Juuri muutama viikko sitten vierailin Sellon Starbucksissa, ja kyllä sieltä ihan hyvää kahvia sai.

Amerikkalaiset kahvit ovat isoissa mukeissa, ja niitä varten autoissa on mukitelineet – koska sehän otetaan mukaan… Sellaisenkin kommentin olen kuullut, että auton myyminen amerikkalaiselle ilman mukitelinettä vastaa lähes samaa, kuin yrittäisi myydä autoa ilman renkaita.

Kahvikulttuuri on vakava asia.

Miltä maistui tuliaiskahvi?

ameriikan tuliainen

Tuliaiskahvi oli ostettu Krispy Kreme nimisestä donitsikahvilasta. Kävin hiukan tutkimassa myös mikä se sellainen paikka on.

Krispy Kreme on perustettu 1937 Winston-Salemissa Pohjois-Carolinassa. Tällä hetkellä se näyttää toimivan useassa maassa kuten esimerkiksi Iso-Britanniassa, Etiopiassa ja Australiassa. Saapa nähdä, rantautuuko tämä donitsi-yritys joskus Suomeen.

Uskoakseni tämä kahvi oli jauhettu suodatinjauhatuksella. Se oli hiukan liian karkea jauhatus espressokoneelleni, joten käytin kahvin vielä oman kahvimyllyn kautta. Espressokoneella valmistetun kahvin maku erottui selvästi maitovaahdon läpi, kun jauhatus onnistui. Jos taas kahvijauhe oli hiukankin liian karkeaa, kahvista tuli vetisen makuista. Tämän paketin kanssa sai olla tarkka!

Harmi, etten tullut tarjonneeksi tätä suodatinkahvina kellekkään, olisin saanut arvion siitäkin. Täytyy muistaa seuraavalla kerralla tehdä vertailu ja valmistaa valmiiksi jauhetuista puruista kahvia sekä espressokoneella että perinteisellä kahvinkeittimellä.

Hauska kokemus maistella jotakin toiselta mantereelta. Kahvin testailu on tuonut ihan uusia tuulia mukanaan.

2 kommenttia artikkeliin ”Amerikkalainen kahvikulttuuri – mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen?

  1. Kyllä nuo kahvimukit tulivat aikanaan tutuiksi. Minävaan en mielelläni juo moisista kahvia. No, se on sivuasia. Mukaan kahvi tosiaan kuului ottaa. Autossakin on (siis mun) mukinpaikka ja pitkillä reissuilla se on käytössäkin. Mutta, ei silti muovi/pahvimukia.
    Maistelin monenmoista kahvia LA:ssa ja Hawaiilla. Merkkejä en näin vuosikymmenten jälkeen muista, mutta sen muistan, kun ensi kertaa sain kaakaokahvia. Suomessa ei sellaista siihen aikaan saanut. Mielenkiintoinen kokemus, mutta ei kylläkään toivelistalle jäänyt.
    Olen varmaan aika juntti suomalainen, kun kahvi on minulle parasta… perinteisenä (tummana paahtona) nautittuna kuksasta luonnon helmassa ☕

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s