Mitä tarkoittaa ystävyys?

Hakukoneella voi etsiä vastauksia monenlaisiin kysymyksiin.  Ystävänpäivän kunniaksi kokeilin,  millaisia tekstejä löytäisin etsimällä ystävyys-sanan merkitystä.  Ja löytyihän niitä.

Esimerkiksi Wikipedian mukaan ”Ystävyys tarkoittaa kahden tai useamman ihmisen välistä ihmissuhdetta, jota pidetään tuttavuutta läheisempänä – tosin molemmissa on eritasoista läheisyyttä”.
Lueskelin lisää, ja löysin ystävyyden kuvauksen lisäksi määritelmän myös hyvälle ystävälle,  kuinka löytää sellainen ja erityisesti, kuinka ylläpitää ystävyyssuhdetta.

Mitä on ystävyys?

Ystävyys on sitä että halataan.

Lisa 5v.

Hyvä kysymys  sivuilta löytyy tällainen vastaus:

Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa. Ystävyyttä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa kaikilla osaamillaan tavoilla. Ystävää tarvitaan jakamaan elämään liittyviä iloja ja suruja. Ystävä saattaa olla melkeinpä hengenpelastaja, kun tuntuu, että koko muu maailma on itseä vastaan.

ystävät
Ystävyys kuvana. Lisa 5.

Väestöliiton nuorille tarkoitetuilta sivuilta löytyy myös kuvaus siitä, millainen on hyvä ystävä. Lyhyesti artikkelin mukaan:

Ystävyys on molemminpuolista ja tasa-arvoista.
Ystävän kanssa voit olla oma itsesi.
Ystävän kanssa voi nauraa
Ystävä on luotettava.
Riidelläkin voi, ja riidat osataan sopia.

Mistä löytää ystävän, jos sellaista ei ole?

Löytyy kodeista. Tai hoidosta. Pitää ottaa tai pyytää toinen leikkiin mukaan niin sitten voi saada ystävän.

Lisa 5v.

Yksinäisyys voi koskettaa meistä jokaista jossakin elämänvaiheessa. Hakukoneen tuloslistauksessa oli ystävyyden määritelmien lisäksi useita linkkejä teksteihin, joissa kysyttiin tai tarjottiin neuvoja ystävien löytämiseksi. 

Ystävän löytäminen mietityttää lapsia ja nuoria, mutta yhtä lailla samaa pohtivat aikuisetkin.  Esimerkiksi ero tai muutto toiselle paikkakunnalle voi aiheuttaa tarpeen löytää uusia ystäviä, kun entiset jäävät muutoksen yhteydessä syystä tai toisesta pois. Joskus yksinäisyyden taustalla voi olla kokemuksia ulkopuolelle jäämisestä tai kiusaamisesta, jonka jälkeen luottamus ihmisiin voi olla heikkoa. Tällöin ystävystyminen ja uuden ihmisen kohtaaminen vaatii erityisen paljon rohkeutta ja uskallusta.

Uusi harrastus voi auttaa löytämään samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Yhdessä tekeminen luo helpon ilmapiirin aloittaa puhuminen. Muita tapoja ovat vaikka vapaaehtoistyö tai järjestötoiminta. Mukaan lähteminen toimintaan, jossa voi kohdata uusia ihmisiä  vaatii omaa aktiivisuutta ja avointa mieltä, halua kohdata ja tulla kohdatuksi. Jos omat voimavarat ovat vähissä, tämä voi tuntua vaikealta…   Ehkä silloin tutustumisen uusiin ihmisiin voi aloittaa varovaisemmin, vaikka somen avulla? Monet nuoret ovat löytäneet uusia ystäviä live-pelaamisen kautta. 

Kenelle sinä olet hyvä ystävä? Kuka voi soittaa sinulle hädässään vaikka keskellä yötä, ja sinä autat hetkeäkään epäröimättä?

Miten ylläpitää ystävyyttä?

Ystävien kanssa tehdään suunnitelma… Ja sitten nauretaan yhdessä.

Lisa 5v.

Yksi syy, joka hankaloittaa ystävyyden ylläpitämistä voi olla yksinkertaisuudessaan kiireinen ja monimutkainen elämäntilanne – ystävyyssuhteiden hoitamiselle ei vain riitä aikaa kaiken muun ohessa. Olisi kiva mennä leffaan tai kahvittelemaan ystävän kanssa, mutta on nopeampaa laittaa viesti somessa ja seurata ystävien tapahtumia IG:n tai FB:n kautta. Vauhdikasta arkea se kyllä helpottaa, mutta huomaan ainakin itse kaipaavani myös ystävien tapaamista ihan livenä. Somen kautta tietysti on helppo järjestää myös näitä tapaamisia ja vaikka doodlella sovitella kalentereita …

kortti

Kerran erään erityisen vauhdikkaan rupeaman jälkeen sain ystävältäni postikortin, jossa luki: Mietin, kuka ystävistäni kaipaisi hieman piristystä arjen keskelle ja olit heti mielessä. Siispä ISO HALAUS!

Se kortti todella osui oikeaan hetkeen, ja muistan sen vieläkin, vaikka aikaa on kulunut.

Ystävyyden ylläpito varmaan lopulta on yksinkertaisuudessaan juuri tätä:  toisen huomioon ottamista, aitoa läsnäoloa ja toisen ilahduttamista.

Hyvää ystävänpäivää sinulle!

p.s.  kiitos Lisalle ihanista kommenteista. Olet tähti 🙂

2 kommenttia artikkeliin ”Mitä tarkoittaa ystävyys?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s