Se kuuluisa etiopialainen vuohi

(English version after the pictures)

Kollegani vieraili Puolassa, ja toi sieltä mukanaan paikallisen paahtimon, Etno Cafen, paahtamia kahvipapuja.  Paahtimon tarinasta tuli mieleen se kuuluisa etiopialainen vuohi, joka sai aikaan kahvijuoman maailmanvalloituksen..

Etno Cafe sai alkunsa, kun puolalaiset ystävykset joivat etiopialaisista pavuista tehtyä kahvia, ja nauttivat juomastaan paljon. Nykyisin Etno Cafe paahtaa etiopialaisten papujen lisäksi Ruandalaista, ElSalvadorilaista, Papua Uusi-Guinealaista ja Brasilialaista alkuperää olevia papuja.

Mitä se etiopialainen vuohi siis teki ? Vuohi napsi marjoja, joiden energisoivan vaikutuksen vuoksi alkoi käyttäytyä jopa niin erikoisesti, että vuohipaimen kiinnitti siihen huomiota. Paimen toimitti marjat paikalliseen luostariin, jossa apotti teki marjoista juomaa. Hän huomasi juoman virkistävän vaikutuksen. Sana lähti kiirimään, ja 1500-luvulla kahvin viljely oli levinnyt Arabian niemimaalle. Sieltä matkaajat toivat kahvia tuliaisena Eurooppaan. Aluksi kitkerää mustaa juomaa pidettiin pahana, ja esimerkiksi Venetsiassa paikallinen papisto tuomitsi kahvin 1615. Paavi pyydettiin ratkaisemaan asia. Paavi päätti maistella juomaa ennen päätöksensä tekemistä. Yllätys,yllätys hän piti kahvista ja antoi sille paavillisen siunauksen. Ja niin kahvi aloitti Euroopan valloituksen.

Tämän historian valossa odotin suuria Etno Cafen Yellow bourbon kahvilta. Harmillista, pavut eivät olleetkaan etiopialaisia, vaan tällä kertaa Brasiliasta. Kahvijuomana makukokemus oli kuitenkin erittäin hyvä, pehmeä ja riittävän vahva myös maidon kanssa. Jos joskus matkustan Puolaan, tätä voisi ostaa mukaan…

***

My colleague visited Poland, Wroclaw, and brought with her a bag of coffee beans from a polish roastery.  The roastery was established after tasting and getting inspired by pure Arabica from the Ethiopian Highlands. Apart from Ethiopian beans, Etno Cafe roasts varieties from Rwanda, El Salvador, Papua New Guinea and Brazil.

So this coffee is really in the origins of coffee, as the coffee was first time invented in Ethiopia by one famous-to-be goat eating the berries of a coffee plant, getting overly energized and got spotted by the goat herd. The goat herd then introduced the berry to an abbot in a local monastery, who prepared a drink from the  berries and realized the energizing effect.

From there, the coffee cultivation spread to Arabian Peninsula in 15th century. When coffee was brought to Europe in 17th century by some Near East travellers, the black drink was seen dangerous, and for example, local priesthood  condemned coffee when it came to Venice 1615. Pope himself had to intervene. To make a justified  decision, he wanted to taste the coffee. After noticing the good benefits of the bitter drink he gave it the papal approval. Coffee started to spread in Europe.

This time the coffee beans by the Etno coffee roatery were not from Ethiopia, which was a bit of disappointment due to the historical expectation I had in mind. You can read the description in the picture ( it is in polish, but some of it can be understood anyways…)

How did the coffee taste? It was… really nice. Smooth, rich, not at all bitter, and works well with milk+milkfoam. Seems I need to do some travel planning to Poland 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s